Low Emission Zone

Vanaf 2008 mogen Duitse steden Milieuzones invoeren. Ondertussen is er een en ander aangepast, zo is allen nog de groene sticker in omloop, behalve in Augsburg en Neu-Ulm waar ook nog een gele zone is. De groene sticker (umweltplakette) is nu landelijk en in alle steden geldig. De zone waar we een milieusticker nodig hebben wordt door een verkeersbord aangegeven ( wit vierkant bord met een rode cirkel en de tekst Umwelt in de cirkel en er onder Zone). Het is dus niet zo dat we overal een sticker nodig hebben. Op geen enkele snelweg is een sticker nodig.

Duitse wagens worden ingedeeld op basis van de euronorm. Voor buitenlandse wagens geldt een vereenvoudigde regeling op basis van de ouderdom van de wagen, en niet op basis van de emissieklasse.  Benzine auto’s toegelaten na 31.12.1992      Diesels na 31.12.2005.  Hiervan kan afgeweken worden door een officiële verklaring van de fabrikant waarin staat dat de wagen een hogere euroklasse heeft. Dekra geeft daar een eigeninterpretatie aan.

Waar kan men nu een Umweltplakette kopen en wat kost ze ?

Voor Duitse wagens tussen de 5 en de 15 euro ( De regering heeft geen prijs verplicht) voor buitenlandse wagens tussen de 15 en de 25 euro

Dekra Steenweg 3-1 Herk de stad  alleen ter plaatse te krijgen   15€

VAB in winkels van de VAB of online    14€               voor leden 12€              

Ook verschillende websides bieden ze aan diverse prijzen aan.      

Dit zijn de algemene regels. Voor auto’s van na 1991 is het in principe geen probleem on een sticker te bekomen, alleen voor auto  tussen 1987 en 1991 is er een donker grijze zone waar geen duidelijkheid bestaat.

 

Wat nu voor onze oldtimers

Onze Old-timer is 30 jaar of ouder . Dan is er geen probleem als er een O-plaat ophangt. Geen umweltplakette nodig WEL het inschrijvingsbewijs met de datum van eerste in verkeersstelling omlijnd zichtbaar achter de voorruit leggen (leg er een koppie).

Onze Oldtimer is tussen de 25 en de 30 jaar (1992 – 1987 ) Voor wagens van 1992 geen probleem; sticker kopen, voor wagens van 1991 misschien ook nog mogelijk om een sticker te kopen voor wagens tussen 1991 en 1987 wachten met naar Duitsland te gaan tot  na 2021.